atelier

Workshopul Corpul Conștient oferă 2 zile de practică concentrată a Gimnasticii Funcționale, într-o atmosferă relaxată în care timpul pare să stea pe loc. Structura acestuia îți oferă posibilitatea de a experimenta Gimnastica Funcțională într-o manieră intensivă, personală și în propriul tău ritm.
Scopul workshop-ului Corpul Conștient este acela de a susține participanții să se elibereze de restricții și fixații; sunteți însoțiți spre propria naturalețe, fluiditate, spațialitate și echilibru.


Cum este organizat workshop-ul?

Grupele de lucru sunt de 8 – 15 persoane.
Durata workshop-ului este de două zile, de obicei sâmbăta și duminica între orele 10:00 – 18:00 cu o pauză de prânz de 1,5 h.
Fiecare participant are nevoie de echipament lejer, cu pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă, plus 1-2 pături și o perniță.

Teme abordate pe parcursul workshop-ului

Pe durata celor 2 zile pe care le dedici acestui workshop, abordăm diverse teme legate de corp, postură sau mișcarea didactică și aducătoare de stare de bine. Desfășurarea atelierului și subiectele efectiv discutate și acoperite pot varia și în funcție de necesitatea fiecărui grup sau individ, însă câteva teme de bază ce sunt deseori acoperite includ deficitul de postură cu ale sale cauze și probleme adiacente, însemnătatea unei posturi armonioase și exerciții pentru obținerea acestei posturi armonioase.

Despre gimnastica funcțională

Gimnastica funcțională ce stă la baza workshop-ului cuprinde o serie de mișcări lente, aparent simple dar atent gândite și aplicate astfel încât să transmită mesaje către creier și să reeduce corpul uman, ajutându-l să execute mișcările necesare cu mai multă eleganță, ușurință și cu un consum mai scăzut de resurse. Rezultatul este un corp mai armonios, mai detensionat și mai conectat cu resursele și nevoile sale interne.
De-a lungul anilor în care am organizat aceste workshop-uri, am observat cum tehnicile gimansticii funcționale sunt înțelese și ușor acceptate de către participanți. Cum, inițial, ei le execută timid, apoi le stăpânesc, iar în final, datorită multiplelor beneficii pe care le resimt, ajung să le integreze în viața de zi cu zi și să nu-și mai poată imagina un alt mod de a se mișca.
Mai multe detalii despre gimnastica funcțională și reeducarea mișcării – principii de la baza workshop-ului – puteți găsi aici.

Beneficiile workshop-ului

După cum o proclamă și denumirea sau, principalul beneficiu al workshop-ului este acela că participanții devin conștienți de corpul lor, de limitările și nevoile sale, de mișcările pe care le efectuează corect sau eronat. Și, dincolo de asta, învață și modalități prin care să își asculte corpul, să îl respecte și să-și reeduce mișcările astfel încât corpul să fie mai puțin solicitat, mai echilibrat și mai armonios. Ca și beneficii punctuale dobândite în urma workshop-urilor, participanții au mai menționat și:

 • Îmbunătățirea și armonizarea posturii corporale.
 • Detensionarea anumitor zone din corp, cu posibila reducere a durerilor.
 • Recuperare eficientă după efort sau traume fizice.
 • Creșterea mobilității fizice pentru toate categoriile de vârstă.
 • Îmbunățățirea mișcărilor corporale și efectuarea lor cu mai multă eleganță, eficiență și un consum mai redus de energie. Aceste beneficii se regăsesc atât la nivelul mișcărilor de zi cu zi, cât și în ce privește mișcările fizice mai complexe (sport, dans, actorie etc.)
 • Relaxare psihoemoțională și creșterea stimei de sine.

Un beneficiu adiacent al workshop-urilor “corpul conștient” este acela că participanții învață noi tehnici de relaxare, de îmbunătățire a posturii și a mișcării corpului lor, iar aceste noi tehnici pot fi utilizate în viitor, ori de câte ori este nevoie. Tehnicile sunt simple și – odată învățate – oricând la îndemână, astfel încât ele pot fi efectuate le nevoie, atât într-un cadru organizat (la sala de sport, ca parte integranta a unui program sportiv) fie individual (acasă sau chiar în parc sau în grădină).

Cui i se adresează workshop-ul?

În liniile cele mai mari, workshop-ul se adresează tuturor celor interesați de corpul lor; tuturor celor care simt o nevoie de a-și îmbunătăți mișcările și starea fizică și psihică, fie că sunt tineri sau vârstnici; fie că sunt atleți sau au o condiție fizică mai puțin lucrată.
Punctual, câteva exemple de categorii de oameni care au participat și simtit, de-a lungul anilor, beneficiile workshopului “corpul conștient” includ:

 • Oameni cu profesii solicitante și care petrec mult timp la birou, mai ales în poziții statice.
 • Oameni cu profesii solicitante fizic, de exemplu muzicieni, dansatori, actori sau sportivi.
 • Părinții care doresc să își îndrume copiii înspre o activitate sportivă sau ai căror copii sunt pe punctul de a merge la școală (un părinte bine informat pe această direcție, poate sesiza la timp, la copii, anumite tendințe spre dezechilibru postural.
 • Persoanele care se recuperau în urma unui accident sau a unor boli și traume fizice (în aceste situații se realizează o evaluare prin care putem determina în ce măsură ar putea exista contraindicații pentru participarea la workshop).
 • Persoane în vârstă și a căror mobilitate este scăzută.