• 1

Articol masajul fascial

vitruvian miscare

O şedinţă de masaj fascial începe cu o sesiune de evaluare a aliniamentului corporal. Ţi se v-a cere să stai în picioare, cât mai natural şi confortabil pentru tine – îmbrăcat(ă) cu un costum de baie. După şedinţa de masaj ţi se va evalua din nou postura, în acelaşi loc şi ţi se va comunica gradul de răspuns al corpului tău la acea sesiune. Dacă nu ajungi să simţi astfel în mod conştient ce înseamnă această experienţă nu ai crede ce se întâmplă: şi anume că de fapt chiar ajungi ca după un astfel de masaj fascial, să fi mai înalt, mai suplu şi mai lejer în mişcări. Pe simţite.

Dar care sunt aspectele ce stau la baza acestei posibilitati de a „remodela” corpul?

Ţesuturile fasciale din corpul uman au o calitate plastică ce permite, în anumite condiţii, schimbarea consistenţei şi orientării lor. Atingerea profundă specifică masajului fascial, are capacitatea de a “topi” ţesuturile care au dobândit o consistenţă mai vâscoasă(datorată imobilizărilor prelungite sau altor cauze), şi a le readuce la o consistenţă mai fluidă, mai puţin consistentă. Odată obţinută această maleabilizare, ţesutul fascial poate fi susţinut să îşi schimbe direcţia tensională, în aşa fel încât corpul să nu mai aibă nevoie să recurgă la tensiuni fasciale compensatorii(pentru susţinerea aliniamentului cu linia gravitaţională), care pot genera dezechilibre de postură, tensiune şi chiar dureri cronice.

Când este aplicată această atingere profundă(specifică masajului fascial), ţesuturile încep din nou să alunece unele pe altele fără fricţiune; se crează astfel o maleabilizare plastică a fasciei ce poate fi folosită în sens terapeutic. Aceste lucruri pot fi comparate cu efectele exerciţiilor de întindere a ţesuturilor musculare folosite în kinetoterapie sau diferite forme de mişcare, stretching, etc…; în masajul fascial însă, există o diferenţă faţă de acestea, atât prin senzaţia cât şi intenţia şi rezultatele obţinute. Această plasticitate a fasciei, permite o progresivitate, o stabilizare şi o manipulare prestabilită în lucrul specific corecţiei posturale. În comparaţie cu ţesutul muscular, fascia odată rearanjată nu mai revine la poziţia iniţială.

Această “topire” şi mişcare a fasciei necesită o atingere profundă şi prelungită, iar direcţia de întindere a ţesutului este deosebit de importantă.

Ţesutul fascial poate fi deformat prin accidente şi abuz sau lipsă de activitate însă datorită calităţilor plastice de care beneficiază, el poate fi remodelat prin masaj fascial, stretching şi creşterea conştienţei asupra corpului.

Conştientizarea factorilor ce pot genera dezechilibru şi boală este un element important în capacitatea fiecăruia de a preveni apariţia acestora. Voi enumera pentru aceasta, cîteva cauze posibile ale disfuncţiei ţesuturilor asupra cărora se lucrează în masajul fascial:

 • Factori congenitali – picior scurt/lung, hemipelvis mic, torace scurt, deficienţe craniene, fasciale sau de altă natură, etc…
 • Uzura exagerată prin abuz(sport, muncă, activităţi zilnice) sau deficienţe orthopedice, imobilizare(forţată de traumă sau sedentarismul)
 • Dezechilibre posturale neadresate sau cronicizate
 • Răspunsuri reflexe(puncte trigger)
 • Stări emoţionale negative cronice(anxietate, furie refulată, etc…)
 • Deficienţe nutriţionale
 • Acumulări toxice
 • Infecţii
 • Dezechilibre hormonale

Alte aspecte ce susţin corecţia posturală şi recuperarea în masajul fascial:

 • Eliberarea de tensiune musculară
 • Activitatea redusă a sistemului nervos = relaxare fascială şi a întregului organism = îmbunătăţirea stării generale de bine
 • Întinderea lentă a musculaturii = scăderea contracturilor musculare
 • Creştere a disponibilităţii energetice = mişcare creativă şi expresivă
 • Eliberarea restricţiilor respiratorii cauzate de tensionarea cronică a musculaturii respiratorii = îmbunătăţirea generală a funcţiilor fiziologice, echilibrarea gazelor în sânge
 • Circulaţia fluidelor în corp este îmbunătăţită(limfă, etc…)
 • Reducerea atitudinilor posturale de apărare – permit explorarea unor noi percepţii asupra sinelui, orientate în timp şi spaţiu real
 • Relaxare generală – susţine o relaţionare expansionată şi interacţiuni mai satisfăcătoare cu mediul. Creşterea stimei de sine şi a încrederii în sine.
 • Comunicarea ce are loc în relaţia terapeutică poate fi o oportunitate către o dezvoltare a imaginii de sine – modul în care este aplicată atingerea şi mişcarea de către terapeut, generează noi potenţiale pentru cel/cea care primeşte masajul
 • Masajul fascial în combinaţie cu kinetoterapia, conduc la o mişcare mai corectă
 • Îmbunătăţirea capacităţii de auto-reglare a organismului => stare generală de sănătate mai bună

Când evaluăm postura cu intenţia de a face un plan de corecţie posturală, ajungem într-un punct când totul se reduce la un singur aspect: unde este reţinută tensiune? Unde este necesară eliberarea de tensiune în acest corp? Unde ţine? Cum fac aceasta? Cărei structuri mă adresez în primul rând?

La ce nivel de profunzime se lucrează?

Acest mod de lucru poate să ajungă la profunzimi foarte mari de aplicare a presiunii, însă mereu aceasta trebuie resimţită ca fiind folositoare sau chiar generatoare a unui sentiment de satisfacţie. Uneori se poate resimţi chiar o mică doză de disconfort, însă niciodată acesta nu trebuie să fie copleşitor. Chiar dacă se lucrează foarte profund, se urmăreşte să nu se ajungă la stârnirea unor reacţii de auto-protecţie prin contracţie musculară. Explorarea limitelor a ceea ce înseamnă pentru o persoană sau alta senzaţie terapeutică, trebuie să fie eliberatoare şi generatoare de prospeţime, de învigorare.

Această formă de masaj terapeutic nu este deci “o misiune comando de tip caută şi distruge”, ci o metodă de terapie manuală inteligentă şi coerentă ce se cere aplicată cu intuiţie, cunoaştere şi preţuire pentru natura umană. Oamenii sunt remarcabil de pricepuţi în a integra această metodă de masaj terapeutic, dacă nu sunt “atacaţi” cu atitudini agresive şi mecanicizate.
Masajul fascial practicat în tandem cu mişcări ghidate de către terapeut, devine o modalitate eficientă ce conferă literalmente, o eliberare de tensiune, compresie şi chiar durere, acumulate poate chiar în ani de zile.

La ce mă pot aştepta pe parcursul unei şedinţe de masaj fascial?

Multe persoane intră, pe parcursul şedinţelor de masaj, într-o stare de relaxare profundă. Totuşi, dacă scopul stabilit al şedinţei este orientat spre o reeducare neuro-musculară, terapeutul va susţine persoana cu care lucrează, în a avea un rol activ printr-o atenţie vie şi relaxată pe parcursul şedinţei.

Ce urmărim prin masajul faScial?

Cu toţii încercăm în viaţa de zi cu zi, în mod mai mult sau mai puţin conştient, să înţelegem ce se întâmplă în corpurile noastre(senzaţii fizice, emoţii, sentimente, etc). Am descoperit în timp, că masajul fascial poate fi pentru fiecare, o modalitate plăcută şi interesantă de a dobândi o conştienţă reală asupra corpului – şi aceasta duce la o armonizare posturală stabilă, şi experienţa cu bucurie a vieţii în acest corp.

Atât de mulţi dintre noi nu reuşim să facem legătura între stresul resimţit la locul de muncă sau în alte situaţii ale vieţii zilnice, şi felul în care arată sau se simte corpul nostru. Dar când începem să înţelegem acest stress, modul în care reuşim să facem sau nu managementul lui şi felul în care ne influenţează corpul, apar schimbări semnificative în sensul îmbunătăţirii calităţii vieţii.

În aceste condiţii, ne este mai uşor să identificăm şi să eliminăm stresul, să avem o postură elegantă şi mişcări eficiente, să ne simţim în echilibru atât fizic cât şi emoţional. Prin acestea apare ca o realitate ce părea poate imposibilă, capacitatea de a scăpa de durerea, senzaţia de greutate, tensiunile şi limitările de mişcare prin care stresul se concretiza chiar în corpul nostru.


1 Comment

Ichim

ianuarie 26, 2019at 9:47 am

Interesant, am aflat noutatati

Leave a Reply

Articole recente

Comentarii recente