În formularea cea mai simplă, fasciile musculare sunt membrane subțiri ce îmbracă mușchii. În sens mai larg, fasciile sunt țesuturi conjunctive moi, prezente în întreg organismul uman, în interiorul și exteriorul organelor, mușchilor unind toate structurile între ele şi susţinând această unitate miraculoasă a corpului uman.

Masajul mio-fascial se orientează predominant asupra fasciilor care înconjoară mușchii, articulațiile și organele interne; acestea se află în tot corpul, realizând o rețea ce conectează între ele toate părțile corpului nostru.

Interesul pentru fascii derivă din faptul că, uneori, ele devin mai rigide sau deformate, îngreunând mișcarea, făcând-o mai tensionată sau chiar dureroasă.

Lucrul cu fasciile musculare acționează așadar în direcţia eliberării de tensiune a acestor structuri importante ale mişcării şi prin aceasta, asupra recepţiei senzaţiei în ce priveşte armonia posturii şi eficienţa de mişcare în ansamblul ei.

Această metodă de masaj le îmbunătățește poziția și consistența şi capacitatea de transmitere a fortelor si senzatiilor, făcând mișcarea mai lină, mai naturală, lipsita de durere, mai eficientă şi elegantă; ca urmare a acestei eliberări de tensiune profundă previi o propagare în corp a unor tensiuni compensatorii ce duc mai devreme sau mai târziu la durere şi disconfort…

masaj_fascial


Ce sunt fasciile?

Țesuturile fasciale sunt țesuturi moi, prezente în întreg organismul uman și care îmbracă fiecare organ în parte. Amintiți-vă ultima dată când ați lucrat cu carne crudă și ați văzut o pieliță albă, fină și subțire pe interiorul sau exteriorul mușchiului. Sau când ați mâncat o portocală și ați observat cum fructul este format din nenumărate capsule de suc, individual învelite într-o folie subțire. La fel sunt și fasciile din corpul uman, precum aceste pielițe sau folii.

Fasciile reprezintă o structură moale dar foarte rezistentă a organismului uman, importantă datorită prezenței ei în întreg corpul, precum și receptivității ei crescute la senzaţie şi mişcare. Fiind un țesut comunicativ între mușchi și alte structuri(piele, tendoane, ligamente, organe, etc…) fasciile afectează(pozitiv sau negativ, în funcţie de starea lor), postura, toate mișcările noastre, de la cele mai fine la cele mai puternice şi chiar eficienţa funcţionării organelor interne…

Ce probleme apar?

În ultimii ani, fasciile au devenit subiect de interes din două motive. Pe de o parte, fasciile sunt importante datorită calității lor plastice care le permite, în anumite condiții, să își schimbe consisteța și orientarea devenind mai mult sau mai puţn fluide sau tensionate. Pe de altă parte, ele prezintă interes datorită efectelor pe care le au asupra mișcării. Astfel, fasciile elastice, relaxate și detensionate susțin mișcări naturale ale corpului, mișcări curgatoare, elegante, efectuate fără durere și efort, pe când cele rigide, stresate și tensionate cauzează mișcări brute, dificile sau chiar dureroase.

Problemele apar așadar atunci când fasciile se tensionează se încarcă de stres fizic sau chiar emotional, și devin rigide; uneori, ele pot să se blocheze, să se scurteze sau chiar să se poziționeze defectuos și să se deplaseze ușor în direcții greșite, ducând astfel la o scădere a eficienţei de mișcare a mușchilor. Netratate, aceste fascii fibrozate si „lipite” intre ele, duc în timp la probleme mai complexe, precum dureri cronice în diferite zone ale corpului sau dezechilibre de postură, mişcări defectuoase şi instabile, etc…

Cauzele ce stau la baza rigidizării fasciilor sunt multiple și diferă de la un individ la altul. Câteva exemple pot include:

 • Uzură exagerată prin mișcare fizică intensă (sport, muncă, activități zilnice), deficiențe ortopedice sau imobilizare (traumă sau sedentarism)
 • Răspunsuri reflexe (puncte trigger)
 • Stări emoționale negative cronice (anxietate, furie refulată etc.)
 • Deficiențe nutriționale(deshidratare, carențe minerale…)
 • Acumulări toxice
 • Infecții
 • Dezechilibre hormonale
 • Banalul stres al vieții de zi cu zi și care, neadresat se acumulează in timp la nivel fizic.

Indiferent de cauzele durerilor şi tensiunilor, Masajul Mio-Fascial are scopul de a elibera fasciile de tensiune, fibrozare şi restricţie de mişcare pentru a le crește elasticitatea și a îmbunătăți astfel capacitatea acestora de a susţine atât calitatea și performanța mișcării cât şi transmiterea impulsurilor nervoase şi circulatia fluidelor in corp. Pentru rezultate sustenabile pe termen lung, este nevoie să devii conștient de corpul tău, să-ţi observi și să îmbunătățeşti mișcările pe care le faci(în momentele în care ai disponibilitate pentru această „joacă cu corpul”) – să faci demersurile pentru a-ţi menține sau îmbunătăți armonia corporală, sănătatea și starea de bine prin mișcarea potrivită ţie.

Ce înseamnă masajul mio-fascial?

Masajul mio-fascial este tot mai des recomandat și utilizat în ultimii ani și în situații tot mai diverse, de la dorința de armonizare posturală și până la tratarea unor traume sau dureri cronice. De cele mai multe ori, terapia fascială este inclusă în tratamentele de management al durerii chiar de către medici, lărgindu-se astfel sfera de abordări asupra unei probleme și dându-se pacienților șanse mai bune de recuperare post-traumatică. Din punctul meu de vedere, Masajul Mio-fascial este una din modalităţile de lucru cu corpul cele mai eficiente şi adecvate pentru a completa acest program de Educaţie Fizică profundă pe care o propunem aici, prin această combinaţie de Gimnastică Funcţională şi Masaj Mio-Fascial.

Masajul fascial cuprinde o serie de mișcări lente, profunde și prelungite ce aduc o satisfacţie aparte a atingerii. În timpul terapiei, o importanță deosebită o are participarea celui ce primeşte masajul, și asta deoarece în unele cazuri această formă de lucru cu corpul poate fi resimţită ca o relaxare profund regeneratoare(aceasta este majoritatea situaţiilor), iar uneori masajul poate produce o ușoară stare de disconfort de moment; în acest caz, se dă însă timp de acomodare la procesul de eliberare de tensiune printr-o gradare a nivelului de intensitate a presiunii de masaj.

Este așadar important de reținut, că masajul fascial nu reprezintă neaparat un set standard de mișcări, ci mai degrabă o relație și o comunicare continuă, un lucru în echipă între cel masat şi cel care masează. Este o relație în care fiecare gest terapeutic este personalizat și se caută soluția cea mai potrivită pentru fiecare.

Masajul fascial este caracterizat de o abordare intuitivă a corpului uman; o abordare inteligentă, coerentă și conștientă, bazată pe trăsăturile, nevoile și limitele individuale ale fiecăruia. În funcție de anumite etape de lucru, masajul poate fi o experiență de relaxare profundă sau una educativă conştientă. În oricare dintre situații, sentimentul ce urmează fiecarei şedinţe este unul de eliberare, prospețime şi învigorare…

Cum se face masajul fascial?

O ședință poate dura oriunde între o oră şi două ore sau chiar mai mult, și începe cu evaluarea aliniamentului corporal – pentru aceasta vei fi îmbrăcat lejer, cel mai probabil într-un costum de baie. Masajul mio-fascial vizează masarea și întinderea fasciilor, în scopul eliberării lor și are loc în mai multe etape de gradare a intensităţii şi profunzimii de lucru.Pentru inceput, terapeutul identifică fasciile necesare a fi lucrate(în sensul unei strategii de lucru stabilite în timpul evaluării iniţiale) și le lucrează într-o manieră specifică, astfel încât să le pregătească pentru o presiune mai profundă ce va urma în alte etape. Tot în timpul primei ședințe, se identifică și fasciile cele mai tensionate, asupra cărora se va reveni uterior.

În anumite cazuri este posibil ca, pe parcursul ședinței, sa ţi se ceară să te ridici de pe masa de masaj pentru o re-evaluare a posturii – pentru a testa gradul de răspuns al corpului. Această pauza din sesiunea de terapie poate reprezenta un moment remarcabil, căci vei avea ocazia să simţi la modul cel mai direct diferenţe între părţi ale corpului masate şi altele pe care nu s-a lucrat încă. Această conștientizare reprezintă un moment esenţial în procesul de reconectare a simţurilor şi atenţiei tale la propriul corp.

În a doua parte a ședinței, modul de lucru devine mai intens, continuând totuși să se evite mișcările ce ar putea produce durere sau disconfort. Terapeutul se concentrează de această dată pe eliberarea fasciilor, pe eliminarea tensiunilor din ele, insistând pe zonele pe care anterior le-a identificat drept cele mai rigide. Rareori, la o zi sau doua după şedintă, este posibil să resimţi o ușoară febră musculară care dispare însă într-o zi sau două, lăsând în urma ei o profundă senzație de relaxare si confort.

Cui se adresează masajul fascial?

Această metodă de relaxare profundă devine gradat o Educaţie Fizica inedită, un moment de regenerare sau terapie, ce se adresează tuturor persoanelor interesate de păstrarea sau revenirea la o stare de armonie în propriul trup.

Câteva exemple de persoane care vor resimți cu siguranţă beneficii în urma masajului mio-fascial pot include persoanele care:

 • petrec mult timp sezând la birou sau în fața unui calculator
 • au nevoie să se recupereze în urma unui efort fizic solicitant
 • urmaresc o crestere a performantei sportive
 • au nevoie să se recupereze în urma unui accident sau a unei traume fizice
 • lucrează cu corpul în sensul expresiei artistice: dansatori, artisti plastici, actori, muzicieni, etc…
 • resimt nevoia de detensionare fizică sau psihică
 • sunt interesate de armonizarea şi flexibilizarea corpului lor…

Beneficiile masajului miofascial

 • Eliberarea de tensiunea acumulată de-a lungul anilor
 • Relaxare generală a întregului organism și stimularea stării de bine
 • Creșterea disponibilității energetice, care duce la o mișcare mai creativă și expresivă
 • Eliberarea restricțiilor respiratorii cauzate de tensionarea cronică a musculaturii respiratorii, iar prin îmbunătățirea respirației se obține și o îmbunătățire generală a tuturor celorlalte funcții fiziologice
 • Îmbunătățirea circulației tuturor fluidelor în corp
 • Reducerea atitudinilor posturale de apărare – permite apoi explorarea unor noi percepții despre sine
 • Relaxare mentală – duce la o mai bună stimă de sine și interacțiuni mai plăcute cu ceilalti şi cu situaţiile de viață
 • O îmbunătățire a coordonării corpului
 • Comunicarea ce are loc în relaţia terapeutică poate fi o oportunitate către o dezvoltare a imaginii de sine – modul în care este aplicată atingerea şi mişcarea de către terapeut, generează noi potenţiale de percepție a propriului trup, pentru cel/cea care primeşte masajul
 • Îmbunătățirea capacității de auto-reglare a organismului – duce implicit la o stare generală de sănătate mai bună
 • Masajul mio-fascial nu doar eliberează, întinde și repozitionează fasciile, dar și asigură fixarea lor pentru o perioadă mai lungă de timp, decât în cazul întinderilor sau a altor metode de detensionare a organismului.

Pentru a te bucura la capacitate maximă de beneficiile pe care masajul mio-fascial le are asupra fizicului și psihicului, este important să respecți ritmul propriului corp și să acționezi holistic pentru bunăstarea lui. Un program regulat de eliberare a fasciilor musculare va ajuta pe fiecare, in parte să resimtă îmbunătățiri ale posturii, echilibrului, flexibilității și armoniei întregii sale ființe.