gimnastica_functionala

Workshopul “Corpul Conștient” este dedicat învățării Gimnasticii Funcţionale. Această metodă de Educație Fizică, este structurată după principiile biomecanicii funcţionale a organismului uman, şi susţinută de descoperirile ultimilor ani în domeniul neuro-fiziologiei şi aplicaţiilor acestora în domeniul reducerii stresului (atât fizic cât şi psiho-emoţional). Această modalitate de îmbunătățire a capacității de mișcare, este atât de valoroasă pentru că prin ea trimiţi mesaje directe creierului – centrul de comandă al corpului tău.
Ceea ce determină corectitudinea posturii tale, uşurinţa şi confortul mişcărilor şi gradul de flexibilitate, nu sunt atât muşchii, cât creierul tău împreună cu tot sistemul nervos.
Gimnastica Funcțională este un tip de mișcare lentă, inteligent structurată și special adaptată, al cărei scop este acela de a transmite mesaje către creier prin intermediul cărora corpul nostru re-învață să efectueze mișcările de zi cu zi cu mai multă ușurință, eficiență și eleganță și cu un consum mai redus de energie. Gimnastica Funcțională are o serie de beneficii de care se pot bucura atât tinerii, cât și vârstnicii, precum și cei cu o viață fizică activă sau cei cu un mod de viață mai static.


Importanța gimnasticii funcționale

Fiecare individ este unic, inclusiv în felul în care se mișcă, iar mișcările pe care le efectuăm fiecare dintre noi sunt unice pentru că sunt rezultatul tuturor experiențelor de viață pe care le-am acumulat; al tuturor lecțiilor, erorilor și încercărilor prin care am trecut și din care am învățat.
Ca să vă dați mai bine seama de procesul de învățare al mișcărilor, gândiți-vă, de exemplu, la un copil care se apropie prea tare de o sursă de căldură. Când mâna lui atinge sursa de căldură, el resimte o senzație de arsură, care se transmite apoi creierului, cu mesajul că acțiunea inițială a fost defectuoasă și are nevoie să fie îmbunătățită. În viitor așadar, mișcările pe care copilul le va face în preajma surselor de căldură vor fi mai atente.
Gimnastica Funcțională se bazează pe același principiu de învătare a mișcărilor, doar că într-un mod ghidat și atent strucuturat. Ea constă din mișcări lente și specifice, resimțite la nivelul neuro-transmițătorilor, traduse apoi în mesaje și transmise creierului.

Rezultatul scontat prin această metodă este acela de îmbunătățire a mișcărilor, de reînvățare a lor astfel încât ele să devină ușoare, naturale, elegante și să consume mai puține resurse; eficiența, stabilitatea, mobilitatea și echilibrul corpului sunt de asemenea, efecte ce se pot obține prin aceasta formă ludică de auto-educație fizică.

Ce este și cum se face Gimnastica Funcțională?

GF reprezintă o modalitate de exercițiu fizic educat, ce țintește centri de la nivelul creierului responsabili cu mișcarea și pe care îi re-educă pentru a restabili echilibrul și armonia de postură și mișcare. În unele situații, această formă inedită de educație fizică, ajută la detensionarea anumitor zone din corp și reduce durerea cronică, în acelaşi timp însă, scopul acesteia este acela de a stimula starea de bine a fiecăruia, de a menține sănătatea și a preveni stările neplăcute, înainte de a se ivi nevoia de tratament şi nu în ultimul râand, a dezvolta capacitatea de exprimare şi manifestare prin intermediul mişcării corporale.

Această modalitate de auto-educaţie a posturii şi mişcării își are originile în gimnastici medicale și de recuperare, fiind mult folosită în anumite centre de recuperare motorie pentru a susține recuperarea sportivilor și a militarilor trecuți fie prin diverse traume fie printr-o uzură semnificativă.

Principalul mecanism ce stă la baza GF este acela de antrenare prin mișcări libere, naturale și aparent simple, dar care pun accent pe conștientizarea clară și cât mai în ansamblu, a mecanismelor de mișcare ale corpului.
Mișcările care se efectuează în timpul ședințelor individuale(în tandem cu Masajul Mio-Fascial) sau al atelierelor și workshop-urilor nu solicită și nu forțează limitele și sunt adaptate fiecărui individ, indiferent de vârstă sau pregătirea sa fizică. Sunt mișcări ce vizează părți specifice ale corpului și care caută să creeze senzații si conștientizări ce se transmit la creier, și de acolo înspre celelalte părţi ale sistemului nervos. Prin acest traseu, mișcarea vieții de zi cu zi este reeducată, devenind astfel mai ușoară și mai naturală, și solicitând mai puțin articulațiile și coloana vertebrală.

Beneficii ale gimnasticii funcționale

  • Armonizarea posturii corporale
  • Optimizarea funcţionalităţii generale a corpului, atât în poziţii statice cât mai ales în mişcare
  • Sprijinirea procesului de recuperare după diverse afecțiuni suferite (traume, accidente, solicitări fizice intense, intervenţii chirurgicale, etc…)
  • Educarea gesturilor și a simturilor pentru o mișcare naturală, corectă, elegantă și care se desfăşoară în mod optim – rezultând într-un sentiment de eficienţă, claritate, uşurătate în tot ce priveşte exprimarea prin mişcare
  • Detensionarea anumitor zone ale corpului
  • Realizarea oricărei forme de mișcare(de la cea mai simplă la cele mai complexe) cu efort minim și un risc mult redus de expunere la disconfort sau accidentări
  • O creștere sesizabilă a mobilității pentru orice categorie de vârstă
  • Îmbunătățirea echilibrului corporal și a coordonării mișcărilor
  • Toate efectele mai sus menționate vor rezulta într-o scădere semnificativa a uzurii fizice(și nu numai) prezente în viața de zi cu zi.

Pe lângă aceste numeroase beneficii fizice, este important de reținut că GF generează și întreține și o stare de bine la nivel mental. Toţi cei care au participat la un atelier de două zile resimțind odihnă profundă, bună dispoziție, echilibru emoțional și acces mai liber la resursele lor creative.
Ca și o concluzie, Gimnastica Funcțională este o experiență auto-didactică, un soi de re-educație fizică în aceste vremuri în care atenția către propriul trup este parcă tot mai puțină și tot mai necesară.